Kennis & nieuws Wie zaait zal ...

‘’Wie zaait, zal oogsten’’

Leestijd: 3 min

05 apr. 2022

Blog

auteur: Paulien Peeters

Deel nieuwsbericht:

Thumbnail image0 1

MARC & BART SCHOT, OPRICHTERS VAN BOEREN BROUWERS


‘’De titel van dit interview is een wijze spreuk van opa Schot, op elk bierflesje komt zo’n spreuk.'' vertelt Marc Schot, medeoprichter van de Boeren Brouwers. ''Onze overgroot opa is 60 jaar geleden gestart met de boerderij aan de Polenweg in Noordoostpolder, vervolgens is het overgenomen door onze opa Tekke, daarna was het de beurt aan onze vader en oom.’’ Hoe kan het bedrijf voortgezet worden door de volgende generatie? Dit is het vraagstuk wat nu speelt. Wat heeft dit nu precies met het brouwen van bier te maken vraag ik mij af? Daar hebben de gebroeders Schot wel antwoord op.



Thumbnail image5

‘’We hebben beide gestudeerd in Groningen en hebben nu een leuke fulltime kantoorbaan in de energiesector.’’ De één woont in Zwolle, de ander in hartje Amsterdam en terugverhuizen naar Noordoostpolder om volledig actief te zijn op het akkerbouwbedrijf? ‘’Dat is iets wat we beide niet ambiëren. Maarja, we zijn uiteindelijk boerenjongens uit de Polder en willen ook met de handen in de polderklei zitten dus hoe lossen we dit op?’’

Boeren Brouwers


‘’Ons broertje Jari gaat de boerderij voortzetten maar hoe kunnen wij toch op een bepaalde manier betrokken blijven? Zomaar ‘nee’ zeggen op een overname van een prachtig bedrijf dat onze familie heeft opgebouwd gaf ons toch een bittere nasmaak. We gingen nadenken over een passende oplossing. Wat kunnen wij zaaien en oogsten naast onze fulltimebaan in de stad? De hoofdingrediënten van onze favoriete versnapering bleek het antwoord. Bierbrouwen met hop en gerst, rechtstreeks afkomstig van ons eigen land. We hebben de schuren, koelcellen, een stuk land en met name een hoop motivatie om goed bier te brouwen.’’ Zogezegd, zo gedaan en de broers namen de plannen en zichzelf steeds serieuzer.



Na een hoop onderzoek en experimenteren, stroomt nu de eerste 1000 liter uit de ketel bij een zogenoemde huurbrouwer. ‘’We dachten dat het wel verstandig zou zijn om ons eerste bier op deze manier te brouwen en eens te kijken hoe het gaat met de eerste afzet, even de markt wat ontdekken.’’

Thumbnail image4

WITLOVERS, witbiertje met aroma’s van lentebloesem


‘’We hebben zelf het afgelopen jaar een recept gecreëerd met een eigen bierbrouwset bij Bart thuis.’’ Een hoop proeven met vrienden en dus een hoop lol en mooie verhalen verder was een fris witbier het resultaat. ‘’Gaan jullie echt bierbrouwen op grote schaal? Was vaak de vraag. Zeker weten!’’ Was dan de reactie van de gebroeders Schot. ‘’We denken groot en dan gaan we daar ook naar acteren. Wij gaan een heuse brouwerij opbouwen in de Noordoostpolder.’’


Gerst wordt er al verbouwd, maar de eerste hopplanten zijn inmiddels ook geplant op de boerderij. Het eerste witbiertje genaamd ‘WITLOVERS’ is in de tussentijd gebrouwen en is vanaf nu te bestellen. Wat zit er nog meer in het vat?….Stay tuned! Bij Green Resource Group zijn we in ieder geval enthousiast en je zal de speciaal biertjes zeker terugvinden in onze relatiegeschenken en bij de vrijdagmiddagborrel. Ook benieuwd naar deze smaaksensatie uit de polder? Bestel ze hier.

Deel nieuwsbericht:

Open inschrijving of carrière advies

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan bij ons in of maak een afspraak voor carrière advies.