Kennis & nieuws Solliciteren d...

Solliciteren doe je zo!

Leestijd: 3 min

26 okt. 2021

Deel nieuwsbericht:

Solliciteren tips

Met een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek ben je een stap dichterbij een baan. De manier waarop jij jezelf presenteert tijdens dit gesprek is van groot belang. Dit kan namelijk hét verschil maken of jij wel of niet verder wordt meegenomen in de sollicitatieprocedure. Welke indruk je tijdens
een gesprek achterlaat, kun je positief beïnvloeden door je goed voor te bereiden.
Benieuwd hoe je dit doet? Wij hebben vijf sollicitatietips voor je op een rij gezet.

1. Verdiep je in het bedrijf


Het is verstandig om je voor het gesprek te verdiepen in het bedrijf. Op de website van de organisatie vind je informatie over de producten en/of diensten, maar bijvoorbeeld ook de missie en de visie. Wat spreekt je hierin aan? Verdiep je daarnaast in de recente ontwikkelingen en nieuwsartikelen en bovendien in je gesprekspartner. Welke positie heeft je gesprekspartner binnen de organisatie? Bereid ook een aantal vragen voor. Wat wil je nog meer weten over de organisatie? Zo kom je gemotiveerd en geïnteresseerd over.


2. Laat je enthousiasme zien


In een sollicitatiegesprek gaat je gesprekspartner vaak op zoek naar jouw motivatie voor je sollicitatie. Daarom is het goed om voor jezelf helder te hebben waarom je interesse hebt voor de functie én voor het bedrijf. Daarnaast is het van belang dat je goed weet te omschrijven waarom juist jij geschikt bent voor deze positie. Welke vaardigheden, kennis en ervaring neem je mee? Denk alvast na over voorbeelden die te maken hebben waaruit blijkt dat jij over de gevraagde vaardigheden beschikt.


3. Pitchen in 3 minuten


Het ‘pitchen’ is iets wat in sollicitatiegesprekken vaak voorkomt. Een pitch is een korte en krachtige presentatie over jezelf. Zo’n pitch herken je aan vragen als ‘Vertel eens, wie ben jij?’. Bereid een korte omschrijving van jezelf voor en bedenk goed welke informatie je hierin wilt uit- lichten. Wat moeten ze van je weten om een onuitwisbare indruk achter te laten? Aanvullend is het goed om voorbereid te zijn op vragen die met je loopbaankeuzes te maken hebben. Waarom heb je bepaalde keuzes in je loopbaan en opleidingen gemaakt?


4. Blijf professioneel


Zijn er ervaringen of werkgevers waar je minder positief over bent? Verpak dit dan zorgvuldig en laat je niet negatief uit over eerdere werkgevers. Licht bijvoorbeeld toe wat je geleerd hebt van deze ‘uitdagingen’. Iedereen maakt tegenslagen mee in zijn of haar loopbaan, de manier waarop je hiermee omgaat verschilt per persoon. Benut dit op een positieve manier in het gesprek, wat heb je van deze ervaring geleerd


5. Gezonde spanning


Spanning voor het sollicitatiegesprek? Dat betekent dat je de baan graag wilt! Met gezonde spanning is niets mis, je wilt jezelf immers van je beste kan laten zien. Dit doe je door representatief te verschijnen op de afgesproken tijd en locatie. Daarnaast is het van belang om te onthouden dat een sollicitatiegesprek een formele aangelegenheid is. Blijf dus altijd netjes en vriendelijk in je taalgebruik. Denk bovendien om een actieve lichaamshouding tijdens het gesprek. Ook hieruit maakt je gesprekpartner op in hoeverre je gemotiveerd overkomt.

Deel nieuwsbericht:

Open inschrijving of carrière advies

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan bij ons in of maak een afspraak voor carrière advies.