Kennis & nieuws Ser advies uit...

Nieuw EU-landbouwbeleid zorgt voor veel verandering.

06 jul. 2021

Nieuws

auteur: Bram Bus

Deel nieuwsbericht:

Blog 1

In een compromis dat is bereikt tussen het Europees parlement, de Commissie en de Europese ministers van Landbouw staat dat er veel gaat veranderen voor de boeren, ook in Nederland. Na jaren van overleg is de Europese Unie het eens geworden over de landbouwbegroting van 2023 tot en met 2027. Het gaat om bijna 400 miljard euro, een derde van het totale EU-budget.


Een boer krijgt niet langer automatisch subsidie op basis van het aantal hectaren land dat hij heeft, maar een kwart van zijn inkomenssteun wordt afhankelijk van hoeveel een boerenbedrijf bijdraagt aan vergroening. De inkomenssteun wordt dus flexibel. De exacte gevolgen voor boeren en hun inkomenssteun zijn nog onduidelijk. Hoe streng de duurzaamheidseisen zijn, wordt voor een deel bepaald door de lidstaten zelf.


Over de verduurzamingseisen is lang onderhandeld. Veel Europese ministers van Landbouw wilden niet verder gaan dan 20 procent flexibele inkomenssteun. Het Europees Parlement was ambitieuzer en wilde graag 30 procent van het inkomen van de boeren flexibel laten zijn. Dit was ook de wens van Nederland. Het resultaat blijft een compromis. De uitvoering van de duurzaamheidseisen zal een hele uitdaging worden voor Nederlandse boeren en tuinders.

Deel nieuwsbericht:

Open inschrijving of carrière advies

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan bij ons in of maak een afspraak voor carrière advies.