Kennis & nieuws De kwekerij va...

De kwekerij van de toekomst

Leestijd: 3 min

02 mei 2022

Blog

auteur: Paulien Peeters

Deel nieuwsbericht:

Whats App Image 2022 04 20 at 10 01 03 PM

NIELS IJZERMAN, PROCESMEDEWERKER TEELT BIJ KWEKERIJ BAAS


‘’Op het moment zijn we bezig met de introductie van drones en sensoren in onze kassen en daarin willen we graag voorop lopen.’’De jarenlange ervaring en het gevoel voor de plant die de oudere generatie kwekers heeft, moet straks een keer gemist worden. De nieuwe generatie stroomt meteen een bedrijf in die een flinke schaalvergroting heeft meegemaakt en krijgen hierdoor niet de kans om op kleine schaal te experimenteren. Nu is de vraag hoe Kwekerij Baas dat kennis-gat gaat vullen? De nieuwe generatie vindt het interessant om met slimme technieken bezig te zijn en dat is dan ook waar Kwekerij Baas zich op gaat focussen.

Whats App Image 2022 04 20 at 10 01 05 PM 2

Water geven met gietboom

Kwekerij Baas kweekt bloeiende seizoensplanten voor tuin, balkon en terras. Het bedrijf bestaat uit 28 hectare kas en 2 hectare buitenveld. Het bedrijf is gelegen in Ens, de Noordoostpolder. Meerdere keren per dag worden er seizoensplanten getransporteerd naar klanten verspreid over Europa. Elk jaar worden er nieuwe planten, innovaties en mengsels getest voordat ze in de markt geïntroduceerd worden. Niels IJzerman is werkzaam bij Kwekerij Baas als procesmedewerker teelt en heeft zich de afgelopen tijd bezig gehouden met het introduceren van nieuwe innovaties zoals drones met sensoren en legt ons uit hoe ze te werk willen gaan.

Waar gaan jullie de drones voor gebruiken?
‘’De drone kan in principe zien wat wij als mensen ook kunnen zien. Je loopt als persoon door het midden van je kas en je kan niet direct zien wat er achter in je kas gebeurt. Het is tijdrovend werk om steeds naar elke bak te moeten lopen en te controleren hoeveel bloei er is. De drone kan er in 10 minuten overheen vliegen en ons vertellen wat de status is. We koppelen QR codes aan de partij planten en de data wordt opgeslagen in ons ERP systeem.’’Niels vertelt ons dat de drone ook gebruikt gaat worden voor kiemtelling in de trays. Er komen zo’n 360 zaadjes in een tray, die komen niet allemaal uit. Door middel van de drone kunnen ze kijken hoeveel procent er ontkiemd. Als de leverancier aangeeft dat de kiemen een opkomst hebben van 95% maar de data vertelt ons dat het 85% is, dan is er meer zaad nodig voor het gewenste resultaat.


‘’Als de planten wat groter zijn geworden kunnen we gaan ontdekken of het een bruikbare plant is. We vliegen er nog een keer overheen om te kijken of de kiemen wel groot genoeg zijn geworden. Een zaadje kan wel ontkiemen maar misschien stopt hij daarna wel met groeien en dan hebben we er alsnog niks aan, legt Niels uit.’’


‘’Verder willen we de drone gaan gebruiken om het aantal bloemen per vierkante meter te tellen. Op die manier kunnen we zien op welke plek in de kas we de meeste bloei hebben. Als we dan een groep medewerkers aan het werk hebben die planten ophalen, kunnen we ze vertellen dat ze op een specifieke plek moeten beginnen omdat ze er bijvoorbeeld het meest ver in bloei zijn. Elke klant heeft vervolgens ook weer verschillende specificaties voor het aantal bloemen in de plant, en ook daar kunnen we rekening mee houden.’’

Whats App Image 2022 04 20 at 10 02 10 PM

Kiem telling met drone

Wanneer ga je van start?
‘’Binnen een jaar willen we de drones permanent geïntroduceerd hebben. We hebben veel verschillende soorten teelt met verschillende specificatiewensen vanuit de klant. Het zal een grote uitdaging zijn om de drone in te stellen op al deze specificaties.’’Bij Kwekerij Baas gaan ze beginnen met de bolchrysanten. Hierbij draait het om het meten van de diameter, een belangrijke specificatie van de klant. Ze meten zelf een paar chrysanten per kap en daarvan pakken ze het gemiddelde, een drone meet ze allemaal en dus zijn de metingen veel nauwkeuriger. De drone weet hoe hoog de bolchrysant zelf hangt en kan aan de hand daarvan de diameter van de bolchrysant bepalen.


Wil je een bijdrage leveren aan de implementatie van deze nieuwe innovaties? Dat kan! Kwekerij Baas is opzoek naar een teeltspecialist. Benieuwd naar de vacature?


https://www.greenresourcegroup.nl/vacatures/kweker-teeltspecialist

Deel nieuwsbericht:

Open inschrijving of carrière advies

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan bij ons in of maak een afspraak voor carrière advies.